Currency:
 

Nike

Nike

Med över 700 fabriker har det amerikanske varumärket Nike sålt populära skor, kläder och accessoarer till stora mängder energiska människor. De är idag en av de marknadsledande aktörerna inom sportutrustning och har en stark kundkrets, inte minst i USA.

Amerikanske sportmärket Nike grundades redan 1964, då under namnet Blue Ribbon Sports (BRS). Bakom märket stod atleten från Oregons universitet, Phil Knight, och hans coach Bill Bowerman. Det började med en affärsidé om att köpa skor av märket Onitsuka Tiger (nu för tiden kallad ASICS) och sälja dem på den amerikanska marknaden. När företaget 1971 beslutat att ta fram sin egen skokollektion bytte de namn till Nike, likt namnet på segergudinnan i grekisk mytologi. Nikes egna skor blev till en ekonomisk framgångssaga och idag står företaget för åtskilliga kollektioner skor, kläder och utrustning till idrottande atleter över stora delar av jorden. Nike har idag vuxit kontor i ca 45 länder utanför USA. Nikes ordförande Phil Knight har strävat efter att de skall öka insynen och kontrollen i de fabriker där kläder tillverkas. Knight önskar att Nike en dag blir världsledande i att ta ett socialt ansvar för sina arbetare.

Mer positiva ord har riktats mot Nike när det kommer till deras klimatansvar. Genom olika undersökning får Nike höga betyg i att vara ett klimat-vänligt företag. Nike har också flera utvecklade miljöprogram och har arbetat aktivt med att ta tillvara på tillverkningens spillmaterial. Nike jobbar kontinuerligt med att sponsra idrottsengagemang och framgångsrika utövare. Företaget sponsrar även idrottslag genom olika typer av fonder. I handeln har Nike ett stort utbud skor, idrottskläder och accessoarer till män, kvinnor, pojkar och flickor.